Odpovede závisia od otázok

V dnešnom článku sa pozrieme na jeden z najväčších omylov, na ktoré si na základe vlastnej skúsenosti v rámci osobnostnej transformácie spomínam. Ten spočíva v predstave, že osobnostná transformácia je o hľadaní odpovedí. A tým vôbec nechcem povedať, že hľadanie odpovedí v procese práce so sebou samým nehrá úlohu. Práve naopak! Chcem však zdôrazniť často prehliadanú skutočnosť, že odpovede závisia od otázok!

Otázky, ktoré si kladieme závisia od mnohých vecí. Okrem iného od toho čo aktuálne prežívame a čo sa, v danej fáze života potrebujeme naučiť. Často nás ovplyvňujú aj otázky z nášho okolia a máme pocit, že by sme si mali klásť podobné otázky ako ľudia okolo nás. Jednoducho aj pri kladení otázok sebe samým zabúdame rešpektovať svoju individualitu. Téme individuality a jej rešpektovaniu je venovaná aj epizóda môjho podcastu, ktorý nájdete tu, alebo v podcastových aplikáciách pod názvom „spokojne“.

Ako teda otázky ovplyvňujú odpovede? Znie to banálne, ale skúsenosť mi hovorí, že to stojí za zdôraznenie. Trochu nadnesene sa dá povedať, že odlišnú odpoveď dostanete ak sa v Bratislave na hlavnom nádraží opýtate na cestu do Prahy, a odlišnú ak sa v Košiciach v kaviarni opýtate, či môže dostať malé presso s mliekom. Hoci je extrémna paralela aj tak ukazuje, že odpovede závisia od otázok. To je jedna z kľúčových vecí, na ktoré je dobré pamätať, pri práci so sebou samým, pretože aj pri osobnostnej transformácii nie sú dôležité iba odpovede, ale aj zmysluplné otázky. Pozrime sa na to v kontexte nejakého príkladu.

Zrejme ste sa už niekedy v živote ocitli v situácii, ktorá by sa dala označiť slovami ako sklamanie, či neúspech. Skrátka sa vám prihodilo niečo, čo ste vo svojom živote nechceli, a to že k tomu došlo vás nepríjemne zasiahlo. A predpokladám, že podobne ako aj iní ľudia, by ste vo svojom živote našli také situácie, kedy sa vám takéto nie práve príjemné veci opakujú. Nemám na mysli opakovanie sa rovnakých situácií navonok, ale skôr opakovanie sa akýchsi vnútorných pocitov a stavov s tým súvisiacich. A vtedy ste si zrejme položili otázku: Prečo sa mi to deje?

Mimochodom otázka Prečo sa mi to deje? je v určitom zmysle čierno-bielou otázkou, ktorá predpokladá, že správna odpoveď je vždy iba jedna. Téme čierno-bieleho myslenia, myslenia typu buď-alebo, je venované aj nasledovné krátke video.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Tak Prečo sa mi to deje? V závislosti od konkrétnej situácie, zúčastnených osôb a vášho vnútorného nastavenia môžete na takto postavenú otázku dostať množstvo rôznych odpovedí. Napríklad „Deje sa mi to pretože …“

  • si nezaslúžim byť šťastný
  • môj šéf (sused, brat, kolega, …) je blbec
  • je to trest za …
  • sa málo snažím
  • mi to niekto nedopraje

Odpovedí je nekonečne veľa.

A teraz si predstavte, že namiesto urputného hľadania odpovede na otázku: „Prečo sa mi to deje?“, spochybníte otázku samotnú! A namiesto nej si začnete klásť úplne iné otázky, ktorých odpovede môžu byť pre vás užitočné. To samo o sebe ale zvádza k otázke: „Ako také otázky nájsť?

Najúprimnejšia odpoveď, ktorú mám je, že to chce trochu cviku, aby sa človek naučil klásť si iné otázky. Je to súčasť osobnostnej transformácie. Rozvíjať svoju schopnosť nachvíľu sa zastaviť a so zdravým kritickým myslením nazerať aj na vlastné myšlienky, ktoré nám náš „myšlienkový automat“ podsúva. A platí to aj pre otázky, ktoré si kladieme. Ide jednoducho o to nesnažiť sa bezhlavo odpovedať na prvú otázku, ktorá človeku napadne, ale vedome sa snažiť aj nájsť iné zmysluplné otázky.

Nie je to síce jednoduché, ale dá sa to. Ak nás v živote niečo ťaží, alebo nás niečo náhle prekvapí, je prirodzené, že sa snažíme nájsť opäť svoju harmóniu, Preto logicky hľadáme odpovede na otázky typu: „Prečo sa mi to deje?“ prípadne „Ako z toho von?“. Je dobré si však pamätať, že otázky, ktoré nám náš „autopilot“ podsúva, nie sú jediné, ktoré si môžeme klásť.

Ak sa budeme držať príkladu vyššie, s nepríjemnou situáciou, ktorá človeka zasiahla, môžeme si napríklad položiť nasledovné otázky:

  • Prečo mi to vôbec vadí? (Tá nepríjemná situácia)
  • Čo presne to vo mne vyvoláva? (Čo je to čo v danej situácii prežívam? Hnev, sklamanie, hanbu, …)
  • Už som sa niekedy takto cítil? (Spomínam si na podobné situácie, ktoré mali podobný priebeh?…)
  • S akým zámerom sa v skutočnosti pýtam: „Prečo sa mi to deje?“

Sú to iba príklady otázok a ich presný zoznam neexistuje a ani by nebol zmysluplný. Nejde o tom mať konkrétny zoznam otázok, ale skôr o to naučiť sa zastaviť reakciu nutkavého odpovedania na prvú otázku, ktorá nám napadla a pokúsiť sa hľadať iné otázky.

Reakcia na to čo sa nám deje má veľa spoločného s tým, ako dokážeme pracovať so svojimi emóciami. Pokiaľ vás zaujíma viac o tom ako rozvíjať svoju emočnú gramotnosť a získať emočnú pohodu za 28 dní a iba 15 minút denne, pozrite si informácie o video kuruze Úvod do sveta emócií. Tu je krátke demo video

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

V tejto súvislosti si prosím prečítajte článok Ako reagujeme na svet okolo nás. Dozviete sa v ňom niečo o procese našich reakcií, ktorý sa dá aplikovať aj na príklad s položením si otázky a následného hľadania odpovede. Konkrétne externým impulzom je teraz tá nepríjemná situácia, ktorá ako pre-reakciu vedie k otázke „Prečo sa mi to deje?“. A prirodzenou reakciou je snaha na tú otázku odpovedať. Uvedený článok, tiež pojednáva o tom, že môže byť užitočné „prichytiť sa pri čine“ počas pre-reakcie a vedome pre-reakciu ovplyvniť. V našom prípade je to práve snaha položiť si inú otázku. Ak sa budeme vedome snažiť klásť si iné otázky než tie, ktoré nám napadnú ako prvé, budeme časom schopní pozorovať, že zo svojho vnútra dostávame iné odpovede. Stane sa tvorcami prerodu seba samých, keď na známe situácie z minulosti nazeráme inak (kladieme si iné otázky) a aj inak reagujeme (dostávame iné odpovede, ktoré vedú k inému správaniu.) A to všetko je nepochybne prejavom prebiehajúcej osobnostnej transformácie.

Komentáre