Osobnostná transformácia je rast!

Ako som písal v tomto článku, osobnostná transformácie nie je výstup! A hoci na osobnostnú transformáciu môžeme zjednodušene nazerať ako na skladačku, (môžeme si ju predstaviť v podobe pyramídy), tak grafické zobrazenie jednotlivých blokov nad sebou neznamená, že vyššie je lepšie.

Umiestnene blokov nad sebou je skôr vo význame „statiky“ našej osobnosti, v tom zmysle, že bloky umiestnené vyššie potrebujú pod sebou pevné základy. V tomto zmysle ide pri osobnostnej transformácii o integráciu všetkých uvedených úrovní do seba. Je to proces, v ktorom sa snažíme súčasne prepájať všetky časti našej osobnosti, tak aby sme rozvíjaním jednej nezanedbávali tie už známe, ale naopak, aby sme s rozvojom nových častí seba, aj tým častiam rozvíjaným skôr, dávali nové možnosti. Je to príklad klasického synergického efektu kedy platí, že 1 + 1 > 2 (spojenie častí je väčšie ako ich prostý súčet).

A takýto proces sa logicky podobá skôr na rast než výstup. Nasledovné video znázorňuje ako si taký rast osobnosti môžete predstaviť. Ide v ňom o to, aby človek osobnostne vyrástol do takej veľkosti, aby bol schopný obsiahnuť všetko z uvedeného.

Pokiaľ chceme žiť plnohodnotný život, malo by byť našou prirodzeniu ambíciou, stávať sa zo dňa na deň komplexnejšou osobnosťou – bytosťou. Vyhýbanie sa poznaniu skutočnej podstaty seba, plávanie po povrchu na úrovni uvažovania o sebe samom, či hľadanie zázračných skratiek na ceste vlastného rozvoja nič dlhodobo udržateľné a kvalitatívne nové do života človeka neprinesie.

Rovnako tak ani naša snaha vyhýbať sa nepríjemným emóciám, ktoré nám môžu úprimne odkryť rany minulosti a zahájiť tak ich skutočný proces hojenia. Je to úplne iný prístup k sebe samému než iba povrchné prelepovanie emočných rán náplasťami typu: „Som v pohode“. Je veľa spôsobov ako sa dá skutočnému poznaniu seba a skutočne šťastnému životu vyhnúť, ale je ich iba niekoľko, ktorými sa k nemu dá dospieť. Pre všetky z nich sú spoločné úprimnosť a láskavosť voči sebe samému a aj okoliu.

Vyžaduje si to odvahu pozrieť sa vnútorným pravdám do očí, a odhodlanie upratať si na vedomej, podvedomej aj emočnej úrovni. Podobne ako v byte ani v sebe sa neuprace samo. Môžete nájsť milión spôsobov ako odídete zo svojho neuprataného bytu, aby ste sa na ten neporiadok nemuseli pozerať, ale ani dovolenka na tom najexotickejšom mieste neznamená, že doma máte upratané. A je úplne jedno či neupratujete z lenivosti, povrchného názoru, že upratovanie je pod vašu úroveň, alebo zo strachu koľko by s tým bolo námahy. Je iba jedna cesta ako z toho von. Pozrieť sa realite do očí, vyhrnúť si rukávy a pustiť sa do práce.

Komentáre