Boris Rybár

O mne

Boris Rybár

Volám sa Boris Rybár a hoci som vyštudovaný IT-čkár, život bol ku mne taký štedrý, že ma priviedol aj k iným oblastiam sebarealizácie. V roku 2011 to bolo napísanie prvej knihy, za ktorou nasledovala v roku 2014 druhá. Viac o nich sa môžete dozvedieť na tejto stránke.

V roku 2016 som prvý krát prišiel do kontaktu s niečím, čomu som vtedy hovoril osobnostný rozvoj, prípadne koučing. Dnes už viem, že toto stretnutie bolo pre mňa úplne osudové a zmenilo môj pohľad úplne na všetko. Mal som to šťastie stretnúť inšpiratívnych ľudí, ktorí mi ukázali taký rozmer práce so sebou samým, ktorý som si na začiatku ani nevedel predstaviť.

Asi podobne ako všetci čo niečím podobným prešli, som si na úvod osobnostný rozvoj predstavoval ako zbieranie informácií a ponaučení zo všetkých životných situácií. Najdôležitejšie mi na tom prišlo premýšľanie a všetko sa nieslo v duchu otázky „Aké ponaučenie si z tejto situácie môžem zobrať?“. A aj keď je nesporne dôležité vedieť sa na životné situácie pozrieť racionálne, vďaka ľuďom, ktorí ma na tej ceste sprevádzali, som pochopil, že v tomto procese sa dá ísť aj podstatne hlbšie.

Aj preto dnes týchto ľudí neoznačujeme slovami ako tréneri či kouči. Viac sa mi ku nim hodia slovné spojenia ako „inšpiratívni ľudia“ či „sprievodcovia“. A hoci to druhé môže znieť mysticky nemyslím to tak. A aj preto dnes pred pojmom „osobnostný rozvoj“ uprednostňujem skôr slovné spojenia ako „osobnostná transformácia“, alebo „spirituálna sebarealizácia“. Jednoducho preto, že ich význam pre mňa lepšie vystihuje osobnú skúsenosť, ktorú s týmto procesom mám.

Dobre si spomínam, ako ma nazačiatku môjho snaženia zaujímali všetky možné certifikáty. Dnes síce môžem povedať, že som absolventom kurzov ako NLP Practitioner, NLP Master Practiitioner, Transcendecia vedomia, Transpersonal Life Balance Coach, či Integral Eye Movement Therapy (IEMT), ale rovnako rýchlo dodám, že to nepovažujem za dôležité! Za podstatne dôležitejšie považujem to, že som získal nový pohľad na život, úprimnejší vzťah so sebou samým a hoci je to samozrejme subjektívne, môžem smelo povedať, prežívam kvalitnejší život.

V neposlednom rade vďaka tomu všetkému dnes môžem, a chcem, pomôcť iným ľuďom nájsť ich vnútorný kompas, pretože odpovede na tie najdôležitejšie otázky má každý ukryté sám v sebe. Navyše dôležitejšie ako hľadanie odpovedí môže byť schopnosť klásť si iné, lepšie otázky ako tie, ktoré si zvyčajne kladieme. Aj o tom je osobnostná transformácia.

Stránky www.spokojne.sk vznikli na základe mojich vlastných skúseností s týmto dobrodružstvom, a verím, že tu nájdete inšpiráciu aj pre vašu vlastnú životnú cestu, či už v podobe seminárov, individuálneho koučingu, video kurzov, blogov či e-bookov.

Komentáre