Život bez záruk, plný príležitostí

Cítiť sa bezpečne je predpokladom na to, aby sme sa nebáli mať vyššie ciele. Túžba po bezpečí je hlboko zakorenená v našej ľudskej podstate a vieme to už od čias kedy pán Abraham Maslow „postavil“ svoju pyramídu, hoci ďaleko od bájneho Egypta.  

Každý máme svoju skúsenosť s tým ako rôzne strachy a neistoty dokážu paralyzovať našu schopnosť konať a bránia nám posúvať sa vpred. Dokonca ja keď usilujeme o zmenu v živote často podvedome očakávame uistenie, že to dopadne dobre.

Život je ale vášnivý spoluhráč a zámerne ho nenazývam protihráčom, pretože hrá s nami a nie proti nám, aj keď to tak niekedy nevnímame. Možno preto, že je to on kto určuje pravidlá a trvá na tom, aby sme podľa nich hrali aj my. A jedno z tých pravidiel je mimoriadne tvrdé.

Žiadne záruky výmenou za nekonečno príležitostí.

Znie to možno desivo, no v skutočnosti je to oslobodzujúce. Nedostávame žiadne istoty no z druhej strany máme priestor plný možností. Slobodu! Slobodu vybrať si, zmýliť sa, padnúť aj znovu vstať.

Je dobré niekedy si pripomenúť, že za každý úspechom aj sklamaním nasleduje iba ďalšia slobodná voľba. Voľba toho aký postoj k tomu zaujmeme.

Dôvod pre veľkorysý dar slobody je prostý. Život je seba objavovanie. Nie len život jednotlivca. Život ako taký. V najširšom zmysle chápania je život dobrodružná cesta stvoriteľa, ktorý sa rozdelil na nekonečne veľa kúskov s cieľom zistiť, čím všetkým môže byť. Každý z nás a všetko živé vôkol je stelesnením tohto nekonečného vesmírneho sebaspoznávania. Stelesnením nekonečných možností.

A bez ohľadu na naše vierovyznanie my sme toho súčasťou. To ako k životu pristupujeme, aké hodnoty si vyberáme, ako reagujeme na prekážky, ktorým čelíme a aj to ako oslavujeme úspechy, to všetko sú kocky v nekonečnej mozaike bytia. S každou novou skúsenosťou, s každou ďalšou voľbou, sa život učí o sebe samom cez nás. Objavuje, kým môže byť. Pretože čím sme my je aj „on“.

Raz je to voľba kariéry, inokedy vzťahu, bývania, či cesty na druhý koniec sveta. Sme scenáristami, režisérmi, aktérmi aj divákmi v ohromujúcom predstavení existencie – hre, ktorej pointou je hrať.

Ale čo s našou túžbou po zárukách? Ako sa zmieriť s tým, že nikdy nebudeme vedieť, ako sa veci skončia? Zväčša stačí malý posun vnímania. Ak sa nabudúce prichytíte pri potrebe dostať od života záruky, spomeňte si na myšlienku, že „život nie je problém, ktorý treba vyriešiť, ale príležitosť, ktorú treba preskúmať.

Táto perspektíva nám umožňuje vidieť každý neúspech ako odrazový mostík k novým výšinám.

Ako teda objaviť a využiť príležitosti, ktoré život ponúka? Začnime tým, že budeme vedome otvorení novým skúsenostiam. Nebojme sa vystúpiť z komfortnej zóny a dovoľme si zlyhať. Udržujeme flexibilitu našich myšlienok, plánov a schopnosť adaptovať sa na nové skutočnosti. Stávajme sa komplexnejšími verziami seba samých prijímaním toho čo sme pred tým považovali za neprijateľné.

Nedovoľme, aby túžba po zárukách ochromila našu zvedavosť a snahu spoznávať nové. Majme na pamäti, že istota môže byť klamlivá, no príležitosti sú pravdivé. Niekedy inak než čakáme, ale pravdivé.

Preskúmajme príležitosti, ktoré sa núkajú a vnímajme ich. Ktoré nám robia radosť a ktoré vyvolávajú obavy? Pracujme na tom, aby sme ostali pravdiví k sebe, aj keď to znamená čeliť svojmu strachu. Koniec koncov vymeniť jednu istotu za nekonečne veľa možností nie je zlý obchod. Tak nech sa vám na tej ceste darí.

A pokiaľ chcete preskúmať príležitosti svojho osobnostného rozvoja neváhajte ma kontaktovať tu na www.spokojne.sk alebo na sociálnych sieťach. Teším sa na vás.

Komentáre