Ako dosiahnuť to po čom túžim?

To je otázka, ktorú si kladie každý z nás hoci si to často ani neuvedomujeme. Tá otázka rezonuje hlboko v našom vnútri už od doby kedy prichádzame na svet a premieta sa do nej naša prirodzená túžba po šťastnom živote. Je pri tom jedno po čom práve túžime. Či po láske, zdraví, priateľstve, peniazoch či čomkoľvek inom. Potreba naplniť svoje túžby je prítomná bez ohľadu na predmet našej túžby a preto prakticky stále hľadáme odpoveď na otázku ako dosiahnuť to po čom túžime.

Doba je rýchla a každý z nás už akosi podľahol jej tempu. Preto očakávame riešenia rýchlo, najlepšie hneď, a naplnenie našich túžob nie je výnimkou. Nech už túžime po čomkoľvek chceme to okamžite. Súbežne s potrebou rýchlych riešení sme navyše uviazli v pasci vlastnej logiky a racionalizácie všetkého v našom živote. Za všetkým hľadáme myšlienku, ponaučenie a informácie. Domnievame sa, že „niečo vedieť“ je to najviac, čo je v živote možné. A tak dychtivo zbierame informácie v nádeji, že nás spasia.

Medzi zbieraním informácií a skutočným životom je však dramatický rozdiel. Dať dieťaťu, ktoré učíte bicyklovať informáciu, že má krútiť pedálmi a udržiavať rovnováhu je síce dôležité, ale je to niečo úplne iné ako mu dopriať skúsenosť s jazdou na bicykli. A práve na tento princíp, že skúsenosť je cennejšia než informácie, príliš často zabúdame pod tlakom doby bažiacej po rýchlych informáciách.

Je to o to horšie, že uvedený, už skoro zabudnutý princíp, platí pre každú oblasť nášho života. V každej oblasti života nám informácie môžu pomôcť, no skutočný život bude vždy viac o reálnych skúsenostiach. Život si vyžaduje skutočné prežívanie toho o čo sa usilujeme. Iba tak môžeme dosiahnuť trvalý výsledok, ktorým je integrácia a vzájomné prepojenie toho čo o téme vieme (informácie) s tým ako tému cítime a zažívame (skúsenosť). Až pri reálnej jazde na bicykli dokážeme dať informáciám o krútení pedálmi a udržiavaní rovnováhy skutočný a hlboký význam. Bez reálnych skúsenosti sú totiž informácie iba mentálnym cvičením a asi mi dáte za pravdu, že premýšľaním sa ani bicyklovať nedá naučiť.

Podobné je to s dosahovaním toho po čom túžime. Môžeme si o tom čítať články, sledovať videá ale pre reálne naplnenie našich túžob to stačiť nebude. Človeku to poskytne základný informačný rámec, ale oveľa podstatnejšie je ako s uvedenými informáciami človek naloží. Ako sa bude v reálnom svete snažiť svoje túžby dosahovať.

Od roku 2014 sa venujem témam osobnostnej transformácie a spirituálnej sebarealizácie a veľmi dobre si spomínam, aké to bolo na začiatku. Bol som zúfalo hladný po informáciách a žil som v presvedčení, že vedieť rovná sa byť. Napríklad v tom zmysle, že vedieť aké techniky pomáhajú človeku k spokojnosti je to isté ako byť spokojný. Mýlil som sa.

Mal som však šťastie stretnúť inšpiratívnych ľudí, ktorí mi ukázali detailnejšiu tvár rozvoja človeka než ligotavé a povrchné pozlátka informácií s tým spojených. Či už to boli individuálne stretnutia s koučom, skupinové semináre, meditácie, práce s energiami, či rôzne iné techniky, to všetko mi pomohlo získať reálnu skúsenosť s tým, ako proces osobnej a spirituálnej transformácie človeka prebieha. A pomohlo mi tiež pochopiť, že to skutočne dôležité sa človek vždy dozvie iba zo svojho vnútra.

Takže ako môžete dosiahnuť to po čom túžite?

To je otázka, na ktorú vám „dlžím“ odpoveď a asi už tušíte, že slovo dlžím som dal do úvodzoviek celkom zámerne. Jednoducho preto, že na tie najdôležitejšie otázky v živote, by si mal každý odpovedať sám. Práve preto vám tú odpoveď nedlžím ja, ale skôr ju dlžíte sami sebe. Rozumiem však, že vám chýba.

Nie, nie je to lacný trik ani výhovorka. Hľadanie vlastných odpovedí má svoju hlbokú vnútornú logiku. Nejde totiž iba o to dosiahnuť to po čom človek túži, ale aj dosiahnuť to spôsobom, ktorým to človek túži dosiahnuť. Navyše tak, aby to nebolo v rozpore s tým všetkým ďalším čo človek túži dosiahnuť a tým akým človekom chce byť. A to všetko sú tak osobné a individuálne špecifiká, že nikto iný ako človek sám na to odpovede nájsť ani nemôže.

Niekto môže mať napríklad pocit, že túži mať veľa peňazí, lenže na otázku ako získať veľa peňazí je množstvo rôznych odpovedí. Peniaze sa dajú zdediť, vyhrať v lotérii, zarobiť dvadsiatimi hodinami práce denne a teoreticky aj ukradnúť. Ale načo vám je odpoveď, že máte robiť dvadsať hodín denne ak je pre vás dôležitá aj rodina a pri tomto tempe na rodinu nebudete mať vôbec čas? Na čo vám bude výhra v lotérii ak potrebujete mať okrem peňazí aj pocit z dobre vykonanej práce resp. pocit, že ste si to zaslúžili?

Princíp, že na dôležité otázky potrebujeme nájsť odpovede v sebe nemožno oklamať. A otázka ako dosiahnuť to po čom túžim je určite dôležitá otázka. Nevzdávajte sa hľadania odpovede na ňu a ani nehľadajte informácie okolo seba. Skôr sa reálne snažte dosahovať to po čom túžite rôznym spôsobmi a celkom určite ucítite, ktorý z tých spôsobov je ten váš. Skrátka vysadnite na bicykel, krúťte pedálmi a udržujte rovnováhu. A všetko dôležité príde s odjazdenými kilometrami.

Komentáre