Nie okolnosti ale emócie vplývajú na kvalitu nášho života

Každý z nás zažíva aj nepríjemné situácie. Situácie, v ktorých nás zaskočia nepríjemné emócie. Nie je preto ťažké podľahnúť dojmu, že situácie, teda okolnosti, sú to čo vplýva na kvalitu nášho života. Realita je však presne opačná.

Skúste si spraviť takýto myšlienkový experiment. Vojdete do izby svojho dieťaťa a uvidíte hrozný neporiadok. Izba je navyše nevyvetraná a všade po posteli, po stole aj po zemi sú rozhádzané rôzne veci. Hračky aj oblečenie. A vás sa zrazu zmocní hnev. Hnev za to, že vaše dieťa neudržiava poriadok a nedodržuje vaše rady. A tak na svoje dieťa zvýšite hlas a rázne mu poviete, aby si upratalo prípadne mu ešte pohrozíte nejakým trestom.

Ale predstavte si úplne inú situáciu. Vojdete do izby svojho dieťaťa a v nevyvetranej izbe uvidíte po posteli, po stole, ale aj po zemi rozhádzané oblečenie aj hračky. A vás sa zrazu zmocní pocit spolupatričnosti a lásky. Ucítite, že je tých povinností v škole aj doma na vaše dieťa neskutočne veľa a tak sa rozhodnete mu pomôcť. Podídete k nemu a objímete ho. Podporíte ho v tom, že je dôležité mať vo veciach poriadok a ponúknete mu, že upracete spoločne. Následne sa obaja pustíte do práce.

A teraz si predstavte ešte tretiu, úplne odlišnú situáciu. Vstúpite do izby vášho dieťaťa, kde je okrem vydýchaného vzduchu aj neskutočný neporiadok.  Všade je rozhádzané oblečenie, ale aj hračky. Po zemi, po stole aj po posteli. A vás odrazu prepadne smútok. Smútok z toho, že svoje dieťa tak povediac nezvládate a zlyhávate ako rodič. Smútok z toho, že nevidíte pre seba ani pre svoje dieťa svetlú budúcnosť. A tak iba po tichu zavriete dvere a idete si poplakať niekam kde vás vaše dieťe nevidí.

Ako je zrejmé, nejde o tri rôzne situácie ale stále o tú istú. Okolnosti sú stále rovnaké. Dieťa vo svojej izbe a neskutočný neporiadok v nej. No napriek tomu je kvalita prežívania každej z uvedených situácií úplne odlišná. Kým prvá a tretia možnosť sa spája skôr s nepríjemným prežívaním tak možnosť spolupatričnosti a lásky je podstatne príjemnejšia.

Z tohto príkladu je zrejmé, že to nie sú okolnosti, ale emócie čo zásadným spôsobom vplýva na kvalitu nášho života. Koniec koncov, asi poznáte situácie, keď na to isté rôzni ľudia reagujú rôzne. Dokonca aj my sami môžeme v priebehu času na podobné situácie reagovať odlišne. Závisí to od toho ako rozvíjame svoju osobnosť a emočnú zrelosť.

Z dnešného blogu si preto odneste poznanie, že nie okolnosti ale emócie vplývajú na kvalitu nášho života.

Ak vás o práci s vlastnými emóciami zaujíma viac pozrite si moje hodinové video 4 kroky k emočnej pohode prípadne sa pripojte k ďalším spokojným používateľom 28-dňového video kurzu Úvod do sveta emócií.

Komentáre